Hur ställer man om till ekosystembaserad förvaltning?

I veckan kom den äntligen ut – artikeln som Lisen arbetat med under flera år tillsammans med en rad kollegor vid Stockholm Resilience Centre och University of Waterloo. Artikeln analyserar tre exempel på omställningar till mer holistisk och flexibel förvaltning av ekosystem, och fokuserar framförallt på hur de aktörer som driver omställningen anpassar sina strategier till den fas som omställningen befinner sig i för tillfället. Tillexempel ser vi att de växlar mellan att involvera ett brett spektrum av intressenter i processen för att få brett stöd och nya idéer, och att arbeta fokuserat i en mindre grupp för att renodla idéerna och föra processen framåt. De växlar mellan att lyssna av omvärlden och att övertyga andra om idén de själva tror mest på. Artikeln är den första som kopplar strategier till förändringsfaser, och den ger nya insikter om hur man ställer om från sektoriserad naturresursförvaltning till holistisk landskapsförvaltning. De fall som analyseras är: omställningen till resiliensbaserad förvaltning av Stora Barriär-revet i Australien, omställningen till adaptiv samförvaltning i Kristianstads Vattenrike, Sverige, och arbetet med den första gemensamma förvaltningsplanen för Great Bear Rainforest i Kanada. Artikeln finns att läsa i sin helhet här.

Westley, F. R., O. Tjornbo, L. Schultz, P. Olsson, C. Folke, B. Crona and Ö. Bodin. 2013. A theory of transformative agency in linked social-ecological systems. Ecology and Society 18(3): 27

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s